Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
13111
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
13-42-20/29
KRAJ
Pardubický kraj
OKRES
Chrudim
OBEC ORP
Chrudim
OBEC
Rosice
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Rosice u Chrasti
TYP
tvrz; zaniklý areál
LOKALIZACE POPISEM
SV okraj vsi
OBDOBÍ
středověk - novověk

POPIS

Tvrziště se nacházelo v bývalé osadě Seslávky ležící v SV části vsi. Dosud ho prozrazuje asi 1,5 m vysoký kopeček, na němž stojí dům čp. 10. Není zřejmé, kdy byla tvrz vybudována, zpustla nejpozději v polovině 17. století.

PODNĚT VYMEZENÍ
Vizuální průzkum
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
přesně (do 10 m)

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Na katastrální mapě obce z r. 1839 je v severní části vsi v bývalé osadě Seslávky patrný terénní útvar, který je možné považovat za tvrziště. Skládá se ze sedmibokého pahorku obklopeného na jihovýchodě nepravidelným rybníkem. Pahorek má průměr 25 - 29 m, zhruba ve středu stojí budova o rozměrech 11,5 x 14,4 m. Pahorek je na jihu spojen s okolním terénem dvěma spojnicemi. Rozměry rybníka se pohybují od 8,5 m na jihovýchodě do 43 m na severovýchodě, kde je rybník nejširší.
Budova zachycená na vlastním tvrzišti stojí dodnes (dům čp. 10 s mansardovou střechou). Vzhledem k tomu, že zde nebyl prováděn stavebně-historický průzkum, není známo, zda se jedná o novostavbu, nebo zda při jeho stavbě nebylo využito staršího zdiva.
Nepravidelná jihovýchodní část rybníka zobrazená na stabilním katastru mohla vzniknout pozdějším zavážením. V dnešní době zde již není ani mokřina. Stávající dělení parcel zachovalo pouze stavební parcelu domu a pozemek kolem ní, který odpovídá vnitřnímu pahorku tvrziště bez spojení s terénem vně rybníku. Vlastní rybník byl z větší části rozparcelován.
V písemných pramenech je pouze zachycena existence tvrze v Rosicích k roku 1546. Přímo na místě jsou nebo prokazatelně byly pozůstatky 3 panských sídel - zhruba ve středu obce vodní tvrz v poloze "na dvořisku", vodní tvrz na severu obce v bývalé osadě Seslávky a zámek postupně budovaný od r. 1650 také na severu obce v bývalé osadě Seslávky, severně od tvrziště.
Jako nejstarší, v písemných pramenech doložené nepřímo predikáty, lze označit vodní tvrziště ve středu obce, odkud pochází nevelký soubor keramiky datovaný J. Siglem do 14. a 15. století. Mladší tvrziště je pravděpodobně to, které bylo jmenováno při zápisu do desek zemských r. 1546. T. Šimek a kol. předpokládají, že toto tvrziště bylo pojato do budovy zámku, pravděpodobnější je však tvrzení L. Svobody, že toto tvrziště stálo na severu osady Seslávky uprostřed rybníka na pravém břehu potoka Žejbro. Bohužel zatím nebyl proveden stavebně-historický průzkum ani stavby stojící na tvrzišti, ani zámku, z tvrziště ani ze zámku dosud nejsou známy archeologické nálezy nebo dokumentované archeologické situace.

DATUM SCHVÁLENÍ
18. 12. 2005
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Svoboda, L. a kol. Encyklopedie českých tvrzí. Praha, 2000. II, K-R, 650.
  • Sedláček, A. Hrady, zámky a tvrze království Českého. Chrudimsko. Praha, 1881. I, 220-222.
  • Šimek, T. a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Východní Čechy. Praha, 1989. VI, 420.
  • Cejpová, M. Hrady, hrádky a tvrze okresů Chrudim a Svitavy, rukopis v knihovně NPÚ-ÚP Praha. rukopis v knihovně NPÚ-ÚP Pha, 1999-2003.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Cejpová Miroslava, Východočeské muzeum (18.12.2005)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Pardubicích