Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
16989
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
22-12-25/10
KRAJ
Středočeský kraj
OKRES
Příbram
OBEC S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ
Příbram
OBEC
Počaply
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Počaply u Březnice
TYP
jiná archeologická lokalita; výšinné sídliště; opevnění; neurčený areál
LOKALIZACE POPISEM
1km S od Počapel, nad pravým břehem řeky Skalice.
OBDOBÍ
období had-lta; doba laténská; doba římská; raný středověk

POPIS

Hradiště na rulovém návrší Šance (511 m n. m.), na zalesněném jihozápadním konci hřbetu nad pravým břehem potoka Vlčavy (horní tok Skalice), do něhož zde ústí Mlýnský potok. Dvoudílné hradiště patří k menším (1,6 ha), ale je mocně opevněné, zejména jeho okrouhlá akropole na vrcholových skaliskách. K té je na severovýchodu připojeno oválné předhradí. Délka valů akropole je 360 m (průměr 100 m), výška vnější strany 6-8 m. Valy předhradí mají 3-4 metry výšky. Na řadě míst jsou ve valech stopy požáru hradeb. Přírodou je nejlépe chráněná severní a západní strana, příkře spadající k Vlčavě. Nejsilnější opevnění je proto obráceno k jihu, kde návrší přechází do plošiny. Opevnění má tři vchody. Před jedním z nich je ve skále umělá jeskyňka. Hradisko při výzkumu v 50. letech 20. století, prováděném pracovníky Národního muzea (R. Turek), poskytlo nálezy z pozdní doby halštatské. Hlavní funkci plnilo zřejmě ve střední a v mladší době hradištní, od 9. století asi do konce 12. století. Snad je totožné s hradiskem označeným v písemných pramenech jako Bozeň, středisko správního okrsku Bozeňska ve 12. století.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum; Vizuální průzkum; Geofyzikální a jiný průzkum; Sběr; Náhodný nález
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 50 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Jádro hradiště tvoří vnitřní hrad přibližně kruhového půdorysu o průměru 100 metrů, jehož větší část zajímají vrcholová skaliska, vymezující plošinu o rozměrech 27x14 metrů. Silně svažitý terén vnitřního hradu je členěn plochými terasami. Ke kruhové akropoli se od SV a V přimyká nepravidelně obdélné, mírně svažité předhradí. Rozloha těchto součástí činí dohromady asi 1,6 ha. Mohutné valy, tedy pozůstatky hradby s čelní kamennou zdí, dosahují v případě akropole vnější výšky až do 6 metrů, u předhradí pak 3 až 4 m. Na přístupové straně akropole je znatelný příkop, široký místy 2 až 3 metry a dosahující dnes asi metrové hloubky.
Hradby akropole jsou prolomeny třemi průchody, ne všechny jsou původní. Situace u jižního vchodu byla porušena novověkými zásahy. Předhradí spojuje s okolním terénem pouze jediný a tedy snad původní průchod.
Není vyloučeno, že k areálu hradiště patří další předhradí připojující se k akropoli od JZ. Velmi nízký, nevýrazný val zde ohraničuje značně svažitý terén o rozlohe zhruba 1,2 hektaru. Příslušnost této plochy k vlastnímu hradišti je ale sporná.
Hradiště bylo vybudováno v 10. století, uvažovat lze o jeho starších fázích. Existovalo bezesporu i v 11. století. Násilný zánik části opevnění dokládají stopy požáru v hradbě i nálezy hrotů šípů.

Archeologie:
počátek 20. století: J. L. Píč
Výzkum B.Dubského v letech 1946-47 nedoložil jiné než hradištní osídlení.
R. Turek: 1955 a 1956 - objekt s kamennou podezdívkou o rozměrech 7x10 metrů. Množství keramických nálezů. V roce 1915 by bylo možno několik vozů naplnit.
Po roce 1989. Ilegální výkopy za pomocí detektorů kovů:luxusní předměty z barevných kovů, bronzové kování opasku, stříbrný gombík, cínový křížek a dva denary z konce 10. století.
1998: povrchový sběr Muzea v Příbrami. Na ploše hradiště, narušení valu nebylo zjištěno. Nálezy keramiky.

Nálezy římských mincí z prostoru pod hradištěm Na šancích. Mince nemusí být dokladem germánského osídlení. Mohou zde být - jako druhotný kovový odpad určený l dalšímu zpracování. Z prostoru předhradí jsou nálezy strusky barevného kovu - doklad práce s barevnými kovy.

DATUM SCHVÁLENÍ
20. 01. 1998
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Michálek, J. Březnice, o. Příbram In: Výzkumy v Čechách. Praha, 1969. 1968, 19.
  • Dubský, B. Pravěk jižních Čech. Blatná, 1949. 647-657.
  • Fröhlich, J. Pravěké a slovanské osídlení povodí Skalice In: Archeologické výzkumy v jižních Čechách. České Budějovice, 1993. 8, 35-48.
  • Maličký, J. Předslovanská hradiště v jižních a západních Čechách In: Památky archeologické. Praha, 1950. 43, 31.
  • Tille, A. Starožitná ohrada u Břežnice In: Památky archeologické. Praha, 1868. 7, 305-307.
  • Sklenář, K. Počaply (okr. Příbram). In: Archeologické památky. Čechy, Morava, Slezsko. Opava, 1993. 172.
  • Jančo, M. Březnice, okr. Příbram, 49. In: Výzkumy v Čechách 1999. Praha, 2001. 18.
  • Čtverák, P., Lutovský, M., Slabina, M., Smejtek, L. Počaply (Středočeský kraj, okres Příbram). In: Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha, 2003. 241242.
  • Lutovský, M., Stolz, D. Hradiště "Šance" u Březnice (okr. Příbram) ve světle nových nálezů. In: Archeologie ve středních Čechách. Praha, 2001. 5, 565-578.
  • Kuchyňka, Z. Hradiště Šance u Březnice a otázka Bozně. In: Středočeský vlastivědný sborník. Roztoky u Prahy, 1998. 16, 125-135.
  • Hrubý, P., Lutovský, M. Výšinné lokality raného středověku v jižních Čechách. In: Archeologie ve středních Čechách. Praha, 2000. 4, 439-483.
  • Militký, J. Nálezy keltských a antických mincí v jižních Čechách. Březnice, okr. Příbram 22/1-3. In: Zlatá stezka. Prachatice, 1995. 2, 41.
  • Korený, R. Počaply, okr. Příbram, 675. In: Výzkumy v Čechách 1999. Praha, 2001. 150.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Dragoun Michal , Národní památkový ústav, ústřední pracoviště (20.01.1998)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP středních Čech