Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
22710
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
23-42-10/1
KRAJ
Kraj Vysočina
OKRES
Třebíč
OBEC ORP
Třebíč
OBEC
Vlčatín
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Vlčatín
TYP
hrádek; zaniklý areál
LOKALIZACE POPISEM
500 m západně od obce, na zalesněném kopci Hradisko
OBDOBÍ
vrcholný středověk

POPIS

Na osamoceném pahorku s příznačným názvem ?Hradisko? se asi 500 m západně od obce nacházejí pozůstatky opevněného feudálního sídla. Pahorek je porostlý borovým lesem a jeho svahy jsou zbrázděny zářezy po těžbě kamene. Na vrcholku kopce s nepříliš strmými svahy je situováno oválné jádro bývalé tvrze o rozměrech přibližně 30 x 25 m. Toto jádro bylo původně obklopeno dvojitým prstencem valů s příkopem. Valy s příkopem se částečně zachovaly v podobě krátkých úseků pouze na jižní a východní straně jádra. Na severním a východním svahu byly val s příkopem srovnány do odstupňovaných asi 5 m širokých teras, které mohly být použity později jako přístupové cesty pro těžbu kamene. Zbytek opevnění byl zničen při těžbě, která se nevyhnula ani opevněnému jádru a narušila jej zejména v jeho severní a západní části. Dochované valy nejsou příliš mohutné a dosahují asi 2-3 m šířky a 1m výšky. Plošina jádra je oproti příkopu převýšena o 3-4 m. Jádrem probíhá severojižním směrem asi do dvou třetin délky asi metr hluboká rýha nejasného účelu, mající snad souvislost s těžbou kamene. Na východním okraji jádra se nalézá oválná jáma o průměru asi 2 m a hloubce 1 m. Plošina tedy nenese stopy po zástavbě a terénní nerovnosti mohly být způsobeny těžbou kamene. Na jižním okraji jádra byl nalezen nevýrazný zlomek tuhové keramiky a hrudka vypálené mazanice (Sadílek 1997, 38).
K lokalitě se může vztahovat první písemná zmínka z roku 1296, kdy oslavanský klášter vyměnil ves Vlčatín (Wulschazin) s vladykou Staňkem za ves Hrbov (CDM V, 44). Hosák- Šrámek 1980, 722, Hosák 1938, 346, 148. Další zmínku máme pak až z roku 1373, kdy Vlčatín držel Ondřej z Okarce a kdy patrně již sídlo zaniklo a vesnice se stala součástí okareckého statku (ZDB VI, 95). V tomto roce jmenovaný zapsal své manželce Elišce ves Vlčatín s příslušenstvím a ta ji v roce 1376 darovala svým vnukům Jindřichovi a Benešovi. U okareckého statku zůstala ves i nadále, neboť v roce 1417 ji držel Vlček z Okarce. Ten zapsal na Vlčatíně roční úrok Jindřichovi z Radkova a jeho ženě Marketě. Ta pak v roce 1437 přijala na spolek na tuto ves svoji příbuznou Markétu z Okarce, vdovu po Arklebovi z Říčan (Sadílek 1997, 38). Součástí okareckého statku zůstal Vlčatín až do roku 1447, kdy jej Ondřej z Říčan, syn jmenované Markéty z Okarce, vložil Mikuláši Něprovi z Vojslavic na Pozďatíně (ZDB XII, 629). Roku 1484 seděli na Pozďatíně Ondřej a Václav z Vojslavic (ZDB XIII, 8, Stav. arch. 450). Roku 1497 Mikuláš Něpr z Vojslavic vložil Pozďatín s tvrzí, Vlčatín, Hroznatín a Bochovice Zikmundu Valečskému z Mírova (ZDB II, č.41, 86), který v roce1538 vložil tvrz se dvorem a ves Pozďatín, vsi Vlčatín, Bochovice, Hroznatín, Popůvky a kostelní podací v Hartvíkovicích Smilovi Osovskému z Doubravice (ZDB II, č.3, 265). Po Smilovi dědil jeho bratr Burian Osovský, který vložil roku 1556 Oldřichovi z Lomnice k náměšťskému panství tvrz a ves Okarec, Pyšel, pustou ves Říčánky, tvrz a ves Pozďatín, vsi Vlčatín, Bochovice, Hroznatín a šest lidí v Popůvkách a devět v Hartvíkovicích (ZDB II, č.22, 376). Tak byl tedy statek připojen k Náměšti, kde již natrvalo zůstal a sdílel s ním i další osudy.

PODNĚT VYMEZENÍ
Vizuální průzkum
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 50 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Rozsah území byl vymezen na základě odborného vyhodnocení dostupných informací o výskytu archeologických nálezů.

DATUM SCHVÁLENÍ
28. 08. 1998
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Sadílek, J. Hradisko u Vlčatína In: Naším krajem. Třebíč, 1997. 8, 38-39.
  • Kratochvíl, A. Vel.-Meziříčský okres In: Vlastivěda moravská. Brno, 1907. 41, 456-457.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Sklenářová Zuzana , Muzeum Vysočiny (28.08.1998)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Telči