Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
24448
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
24-23-09/2
KRAJ
Olomoucký kraj
OKRES
Prostějov
OBEC S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ
Konice, Prostějov
OBEC
Lipová, Malé Hradisko
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Malé Hradisko, Seč u Lipové
TYP
výšinné sídliště; opevnění
LOKALIZACE POPISEM
1 km západně obce Malé Hradisko
OBDOBÍ
doba laténská

POPIS

Významné keltské oppidum osídlené od stupně LT-C2 do LT-D1. Jeho rozloha je 37 ha a je členěno na tři části - vnitřní areál a dvě předhradí. Akropole byla oddělena od západního předhradí třemi příkopy a valem, celý vnější areál oppida byl opevněn valem a příkopem. V západním předhradí byla odkryta hustá sídlištní zástavba dvorcového charakteru, jeden dvorec se podařilo zachytit celý. Významné moravské centrum, důležité i v rámci evropského dálkového obchodu.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 200 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Oppidum je lokalizováno na ostrožně obtékané Oklukou a bezejmenným potokem východně obce Malé Hradisko. Rozloha opevněného areálu je 37 ha, areál je členěn na tři části: vnitřní část a záp. a vých. předhradí. Délka vnějšího opevnění je cca 2800 m, v opevnění zjištěny tři brány.
Lokalita jako místo známé nálezy jantaru uváděna od poč. 16. stol. (Dubravius), uvedena v r. 1627 na Komenského mapě Moravy. Do odborné literatury uvedena koncem min. století. V l. 1907-1912 zde prvé výzkumy, na jejichž základě byla lokalita určena a datována, prováděli F.Lipka a K.Snětina. V letech 1934-1937 prováděl velký plošný výzkum Státní archeologický ústav v Praze s Moravským zemským muzeem pod vedením J. Böhma (MZM zastoupené J. Skutilem), v systematickém výzkumu pak pokračoval Archeologický ústav ČSAV v Brně pod vedením J. Meduny (1964-1966, 1972-1973) a M. Čižmáře (od r. 1983).
Výzkumy prokázaly hustou sídlištní zástavbu dvorcového charakteru (jeden dvorec prozkoumán celý: nepravidelný čtyřúhelník o délce stran 47, 52, 49 a 40 m a o ploše 2700 metrů čtv., plocha pokryta obyt. a hosp. objekty).
Výzkum opevnění prokázal v záp. předhradí 2 základní stavební fáze: nejstarší fáze tvořena 2 m širokou kamennou zdí s hlinitým násepem a příkopem. V mladší fázi byla kamenná zeď odseknuta, prostor před ní vyrovnán 2 m mocnou hlinitoštěrkovitou navážkovou vrstvou a vytvořen prostor pro budování nové, 5 m předsunuté 8 m široké hradby sestávající zkamenné zdi cca 4 m široké s vnitřním hlinitoštěrkovitým násepem s roštovu konstrukcí. Ve vých. části opevnění prokázána jen jednofázová hradba s kamennou zdí.
Materiál z nálezů domácí i importovaný. Z řemesel zde byly zastoupeny: hrnčířství, textilní, kožedělná a dřevoobráběcí výroba, kovářství, kovolitectví, zpracování skla a jantaru, doložena produkce zlatých a stříbrných mincí.
Časové zařazení lokality: počátek osídlení náleží do stupně LT C2 a konce do mladší fáze stupně LT D1 (délka trvání o něco více než 100 let).

Z areálu oppida jsou zachyceny i jednotlivé nálezy KLPP.

Na mapě je vymezen širší areál než je samotné oppidum.

Aktualizace:
23.7.1999 Procházková (doplnění údajů)

DATUM SCHVÁLENÍ
17. 12. 1997
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Meduna, J. Das keltische Oppidum Staré Hradisko in Mähren In: Germania. Frankfurt a. M., 1970. 48, 34-59.
  • Čižmář, M. Erforschung des keltischen Oppidums Staré Hradisko in den Jahren 1983-1988 (Mähren , ČSSR) In: Archaeologisches Korrespondenzblatt. Mainz, 1989. 19, 256-268.
  • Gottwald, A. Můj archeologický výzkum. Prostějov, 1931. 83.
  • Böhm, J. Naše nejstarší města. Praha, 1946.
  • Meduna, J. Staré Hradisko II. Katalog der Funde aus den Museen in Brno, Praha, Olomouc, Plumlov und Prostějov In: Fontes Archaeologiae Moravicae. Brno, 1970. 5.
  • Lipka, F. Stradonice moravské ? In: Pravěk. Praha-Brno, 1912. 8, 35-38.
  • Lipka, F., Snětina, K. Časopis Moravského muzea. Brno, 1912. XII, 307.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Prudká Alena, Muzeum Prostějovska v Prostějově, příspěvková organizace (17.12.1997)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Olomouci