Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
24466
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
24-23-10/4
KRAJ
Jihomoravský kraj
OKRES
Vyškov
OBEC ORP
Vyškov
OBEC
Březina
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Žbánov
TYP
výšinné sídliště; opevnění; hrad; archeologie; sídliště
LOKALIZACE POPISEM
cca 1,2 km JZ Vícova, ostrožna mezi Hloučelou a Repešským potokem
OBDOBÍ
období popelnicových polí; doba laténská; raný středověk 3; pozdní středověk

POPIS

Ostrožna nad říčkou Oklukou (název horního toku říčky Hloučely) s relikty rozlehlého středověkého hradu a hradiště KLPP. Před dvojdílnou zděnou částí se rozkládá předhradí, předělené valem a příkopem, kterým prochází cesta k hradu. Dalším valem a příkopem bylo předhradí ještě předěleno, je zde možná existence kamenné věže. Další příkop s padacím mostem byl před vlastním kamenným hradním jádrem a další příkop z jeho druhé strany. V západní části jádra hradu stál jednoprostorový palác s trámovými stropy, zděnými omítkami a doloženými kachlovými kamny. Ve 30. letech 20. století hrad podrobně prozkoumal J. Blekta, který zde rovněž nalezl materiál slezské fáze KLPP a z doby halštatské. Hradiště z tohoto období bylo zřejmě předchůdcem hradu a jeho stavbou bylo narušeno. Objevují se i nečetné nálezy z jiných období pravěku.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum; Vizuální průzkum; Sběr
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 50 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Ostrožna nad Oklukou a Repešským potokem s relikty hradiska KLPP a středověkého hradu. Na východní části hřbetu zvané "Zahrádka" je patrný zahloubený příkop s hlinitým valem proraženým (patrně druhotně) cestou vedoucí po vrcholu celé této části hřbetu. V poměrně mocné intenzivně černě zbarvené sídlištní vrstvě i v tělese valu (stejně jako ve splaších na svazích) je množství sídlištního materiálu KLPP (především keramika).
Systematický výzkum zde prováděn nebyl, Josef Blekta při výzkumu hradu v 30. letech zde získal materiál KLPP.
Dále k západu za vnějším valem a příkopem je rozloženo předhradí. V příčném křídle stála věžovitá brána a další věž v severním nároží, podsklepené hospodářské budovy stály na jihu. Za dalším příkopem bylo situováno obdélné hradní jádro. Z hradu se zachovaly menší relikty zdí (viz Blekta 1936, 68; Plaček 1996,188). Podle Měřínského - Plačka patří ke kompaktním hradním dispozicím, měl jeden palác (Měřínský - Plaček 1988, 237). Systematický výzkum zde provedl v r. 1935 Josef Blekta, ředitel školy v Plumlově (Blekta 1936, 61-71), spolupracoval s ním Jan Všetička, amatér z Vícova, a plumlovská odbočka Turistického klubu. Materiál z výzkumu je uložen ve sbírkách prostějovského muzea.
Jméno "Ježův hrad" není původní. Ves Vícov je uváděna v r. 1358, patrně zde bylo již panské sídlo. O hradě se mluví poprvé r. 1379, kdy ho markrabě Jošt zastavil Oldřichovi z Boskovic. Naposled je uváděn v r. 1389. Podle všeho vznikl před polovinou 14. stol.

Pozn.-v seznamu KP a často i v literatuře uváděn na katastru Vícova.

Z Ježova hradu pochází také nálezy laténské (železný sekáč, spona typu Mötschwill, keramika) a raně středověké (keramika) (Baarová - Moš - Šlézar 2003, 18; Hlava 2005, 188).

Literatura:
Baarová, Zuzana - Moš, Pavel - Šlézar, Pavel 2003: Pravěké a středověké osídlení na území vojenského újezdu Březina, okr. Vyškov aneb Archeologie na propustky. In: Šmejda, Ladislav - Vařeka, Pavel(red.): Sedmdesát neustupných let, Plzeň, 11-28.
Hlava, Miloš 2005: O pravěkém a středověkém osídlení na území vojenského újezdu Březina, okr. Vyškov, Archeologické rozhledy LVII, 180-204.

DATUM SCHVÁLENÍ
02. 01. 1998
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Plaček, M. Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. 187-189.
  • Blekta, J. Ježův hrad In: Ročenka Musea města Prostějova. Prostějov, 1936. XIII, 61-71.
  • Měřínský, Z., Plaček, M. Nástin vývoje hradní architektury vrcholného středověku na Moravě a ve Slezsku do období husitských válek In: Archaeologia Historica. Brno, 1988. 13, 217-249.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Prudká Alena, Muzeum Prostějovska v Prostějově, příspěvková organizace (02.01.1998)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Brně