Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
25053
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
24-24-22/4
KRAJ
Olomoucký kraj
OKRES
Prostějov
OBEC ORP
Prostějov
OBEC
Otaslavice
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Otaslavice
TYP
hrad; pohřebiště mohylové
LOKALIZACE POPISEM
dlouhý skalnatý hřeben nad obcí obtékaný Broděnkou
OBDOBÍ
středověk; datace neurčena

POPIS

Zbytky u nás ojedinělé hradní dvojice na dlouhém skalnatém hřebenu nad obcí, souvisí s rozdělením obce na dvě osady s rozdílnými panskými rody. Tzv. dolní hrad zaujímá konec hřebene, v jeho čele stojí polovina válcové věže, zachována je také půlka vstupní chodbičky v patře s ostěním portálku. Jde nepochybně o raně gotický bergrift. Za bergfritem na severu stál zřejmě palác, z něho a z hradeb se nezachovalo žádné nadpovrchové zdivo. Na méně strmé východní straně vymezuje rozsah hradu val, který se připojuje k plošině na konci ostrožny. Hrad byl postaven koncem 13. stol. a zanikl během 1. pol. 14. stol. Před bergriftem dolního hradu je přes 40 m široká umělá rozsedlina, za níž je pahorek, od něhož se V strana hřebene rozšiřuje do předpokládaného předhradí horního hradu. Ten stál na vyvýšeném místě vyděleném na obou stranách hřebene příčnými příkopy a jeho dispozice je bez podrobného prozkoumání zástavby nezjistitelná (je skryt pod současnou zástavbou). Vznikl snad před r. 1330, zničen byl současně s dolním hradem.

PODNĚT VYMEZENÍ
Vizuální průzkum; Sběr; Neznámý
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 200 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Zbytky hradní dvojice na dlouhém skalnatém hřebenu nad obcí, které souvisí s rozdělením obce na dvě osady se dvěma rozdílnými panskými rody.
Tzv. dolní hrad zaujímá konec hřebene v jeho čele stojí polovina odstupněné válcové věže o průměru 11 m a vnitřní světlosti 3 m. Zachována je také půlka vstupní chodbičkyv patře s ostěním portálku.Jde nepochybně o raněgotický bergrift, který není dílem pánů z Kunštátu , jak se soudilo z kamenného kunštátského znakunad portálem. Jan Puška st. totiž hrad vyženil až krátce před r. 1377 a erb svědčí o úpravách, které Kunštáti provedli. Za bergriftem na severu stál zřejmě palác, z něhož a z hradeb se díky píli vesničanů nezachovalo žádné nadpovrchové zdivo. Na méně strmé východní straně vymezuje tozsah hradu valové těleso, které se připojuje k plošině na konci ostrožny. Po těchto Otaslavicích se v letech 1279-1287 píší Mikuláš, Vilém a Přešek z Dubicka, kteří asi hrad založili. Na začátku 14. století držel hrad Vojtěch z vedlejší větve pánů z Medlova (Pernštejna) a 1337 Ondřej a Soběhrd, jejichž příbuznou Annu pojal za ženu již zmíněný Jan Puška st. Hrad byl dobyt buď husity 1423 pod Bořkem z Miletínka, nebo vévodou Albrechtem o rok později (což je pravděpodobnější) a již nebyl obnoven.
Tzv. horní hrad. Před bergriftem dolního hradu je přes 40 m široká, uměle upravená rozsedlina, za níž je pahorek, od něhož se V strana hřebene rozšiřuje do předpokládaného předhradí horního hradu. Ten stál na vyvýšeném místě (60x25 m) se shlukem novodobých domů vyděleném na obou stranách hřebene příčnými příkopy a jeho dispozice je bez podrobného prozkoumání zaástavby nezjistitelná. Vznikl snad před r. 1330, kdy se po něm píše Mikuláš z Otaslavic, jehož rodě zůstal až do konce 15. století. Zničen byl ovšem současně s dolním hradem.
Komplex dvou bezprostředně sousedících hradů a patřících různým držitelům je u nás jevem naprsto ojedinělým. (Plaček 1996, 271-272)

DATUM SCHVÁLENÍ
19. 12. 1997
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

Digitální dokumenty (MIS)

Všechny dokumenty v MIS

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Hosák, L. Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960. Úvodní svazek, Přehled historického místopisu Moravy a Slezska v období feudalismu do roku 1848. Ostrava, 1967. 242.
  • Nekuda, V., Unger, J. Hrádky a tvrze na Moravě. Brno, 1981. 231.
  • Plaček, M. Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. 271-272.
  • Kopačka, L., Louda, J. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava. Praha, 1983. II, 177-178.
  • Plaček, M. K vývoji hradů v povodí Svitavy In: Archaeologia Historica. Brno, 1988. 13, 307-320.
  • Janoušek, V. Prostějovský okres In: Vlastivěda moravská. Brno, 1938. 289.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Kalábková Pavlína, Muzeum Prostějovska v Prostějově, příspěvková organizace (19.12.1997)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Olomouci