Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
27330
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
24-44-09/1
KRAJ
Zlínský kraj
OKRES
Kroměříž
OBEC ORP
Kroměříž
OBEC
Střílky
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Střílky
TYP
hrad
LOKALIZACE POPISEM
Asi 1,2 km JV od hřbitova ve Střílkách, S a SV od kóty 552 m - Hrad
OBDOBÍ
vrcholný středověk

POPIS

Zbytky rozsáhlého hradu na konci hřebene vybíhajícího z kóty Hrad. Pětiúhelné jádro hradu s dochovanými relikty zdiva věže, paláce a dalších staveb bylo obklopeno hradbou a příkopem. Před ním se rozkládala 2 opevněná předhradí. K hradu bylo přistavěno vysunuté opevnění s věží, chráněnou dvojitými valy a příkopy. S vlastním hradem bylo spojeno koridorem chráněným valy. Není zcela jasné, zda bylo vybudováno současně s hradem, nebo až v 15. stol. Archeologické nálezy zjištěné při sondážním výzkumu J. Kohoutka a při sběrech J. Novotného se hlásí do 2. pol. 13.-16. stol. První písemná zmínka se k němu váže snad již k r. 1261, jako pustý se uvádí k r. 1542.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum; Vizuální průzkum; Sběr
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 50 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Zbytky rozsáhlého hradu Střílky se nachází na konci hřebene vybíhajícího z kóty Hrad. První zmínka se ke hradu Střílky váže snad již k roku 1261. Počátky hradu jsou sppojeny se Smilem ze Zbraslavi. Hrad měl dvoudílnou dispozici. Sestával z vlastního hradu a opodál stojícího nevelkého předhradí - předsunutého opevnění , které stávalo v poloze Hrad, tedy kolem vrcholové kóty kopce. Na jeho stáří se však názory různí, a vedle teorie současného vzniku opevnění spolu s hradem se uvažuje také o možném vzniku až po období česko-uherských válek, tedy po polovině 15. století. Vlastní hrad stál poněkud SV od vrcholové kóty kopce, kde stálo předhradí. Některými stavebními prvky, především netradičním užitím čelní štítové zdi, se hrad hlásí k typologické skupině, která má svůj původ v Porýní a je známá také z hradu Schlaining v Rakousku. Samotný vznik hradu je možné spojovat se Smilem z Kunštátu, osobou z blízkého kruhu Přemysla Otakara II. Do současnosti se z hradu zachovaly jen trosky. K roku 1518 je hrad zmiňován již jako pustý. Archeologické nálezy z prostoru stříleckého hradu zjištěné při sondážním výzkumu J. Kohoutka a při sběrech J. Novotného se hlásí do druhé pol. 13.-16. století. V roce 1542 se uvádí hrad jako pustý.

DATUM SCHVÁLENÍ
01. 08. 2000
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Plaček, M. Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. 326-328.
  • Kohoutek, J. Hrady jihovýchodní Moravy. 1995. 93-96.
  • Plaček, M. K typologii hradů na moravsko - slovenském pomezí In: Slovácko. Uherské Hradiště, 1983. XXV, 63-89.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Menoušková Dana, Slovácké muzeum (01.08.2000)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Kroměříži