Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
27374
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
24-44-19/1
KRAJ
Jihomoravský kraj, Zlínský kraj
OKRES
Hodonín, Uherské Hradiště
OBEC ORP
Kyjov, Uherské Hradiště
OBEC
Moravany, Osvětimany
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Moravany u Kyjova, Osvětimany
TYP
výšinné sídliště; opevnění; kostel
LOKALIZACE POPISEM
asi 4 km SSZ obce Osvětimany
OBDOBÍ
raný středověk 3; vrcholný středověk; pozdní středověk

POPIS

Hradisko, které patří k nejvýznamnějším památkám velkomoravského období. Pozůstatky opevnění - příkop a val - jsou velmi výrazné především na jižní, západní a severovýchodní straně, uvnitř hradiska je vymezen vnitřní opevněný areál. Na lokalitě se dále nacházejí pozůstatky augustiniánského kostela, zaniklého roku 1421.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum; Vizuální průzkum; Neznámý
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 50 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Hradisko, které patří k nejvýznamnějším památkám velkomoravského období u nás, leží na temeni hory sv. Klimenta v JZ části Chřibů v nadmořské výšce 390-461 m. Na západní straně je obtékáno Klimentským potokem a na straně východní bezejmenným potokem (někdy označován jako Osvětimanský).
Opevněný areál má oválný tvar (jeho delší osa probíhá ve směru S-J) a vymezuje plochu asi 27 ha. Pozůstatky opevnění - příkop a val - jsou velmi výrazné především na jižní, západní a severovýchodní straně. Součástí hradiska je v jeho severní části i vnitřní opevněný areál, který vymezuje opět příkop a val a zaujímá plochu asi 8 ha. V severovýchodní části vnitřního areálu se vypíná kuželovitý vrchol kopce a nacházejí se na něm pozůstatky augustiniánského kostela. Jeho předchůdkyní byla starší kaple, kterou brněnským augustiniánům daroval markrabě moravský Jan Jindřich, aby pří ní zřídili probošství. Toto nadání bylo pak písemně potvrzeno roku 1358 olomouckým biskupem Janem Očkem. Zánik kostela se datuje k roku 1421.
Archeologické výzkumy se už na počátku 20. století soustředily především na vnitřní prostor pozůstatků středověkého kostela a jeho nejbližší okolí, kde byly hledány možné pozůstatky sakrální stavby z velkomoravského období. Existenci takové stavby žádný z výzkumů zatím neprokázal.
Ve spolupráci s PÚ Brno - archeol. odd. byl vypracován návrh ochranného pásma této KP, který byl předán OkÚ Uh. Hradiště a Hodonín.
V roce 1997 bylo vyhlášeno ochranné pásmo kulturní památky hradisko sv. Klimenta.

DATUM SCHVÁLENÍ
24. 11. 1997
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

PRVKY

Archeologické prvky a lokality

Aktuálně chráněné prvky

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Galuška, L. Archeologický výzkum na slovan. hradišti sv. Klimenta u Osvětiman v r. 1989 In: Přehled výzkumů. Brno, 1993. 34/1989, 73-4.
  • Hrubý, V. Velkomoravské hradisko sv. Klimenta u Osvětiman In: Časopis Moravského muzea, Vědy společenské. Brno, 1959. 44, 19-59.
  • Ondruš, V. Almanach Velká Morava. Brno, 1965. 73-4.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Kocábová Soňa, Národní památkový ústav, ústřední pracoviště (24.11.1997)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Brně