Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
28708
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
25-33-17/16
KRAJ
Zlínský kraj
OKRES
Uherské Hradiště
OBEC S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ
Uherské Hradiště
OBEC
Staré Město
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Staré Město u Uherského Hradiště
TYP
jiná archeologická lokalita; sídliště; opevnění; kostel; pohřebiště; neurčený areál
LOKALIZACE POPISEM
ve směru hlavních světových stran od náměstí Hrdinů, S od řeky Moravy, po obou strsanách silnice UH - Brno
OBDOBÍ
ostroměřská skupina; pozdní doba bronzová; doba římská; raný středověk; přechod ranný středověk/vrcholný středověk

POPIS

Na Valách - součást staroměstsko-uherskohradišťské sídelní aglomerace. Byly zde prozkoumány základy kostela s půlkruhovou apsidou a rozsáhlé kostrové pohřebiště (téměř 2000 hrobů), které je dosud největší odkrytou velkomoravskou nekropolí. Pohřbívalo se zde od sklonku 8. do poč. 10. století.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
s rozptylem cca 200 m

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Nejstarším písmeně doloženým toponymem pro dnešní Staré Město je název Veligrad, který se udržel až do počátku 14. století (listina Jana Lucemburského z roku 1315). Trhová ves Veligrad je však připomínána již v roce 1141 v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. Lokace trhové vsi je kladena do polohy "Na návsi". Archeologicky dosud není prokázána kontinuita středo a maldohradištního osídlení. Kolem roku 1257 bylo založeno na protějším břehu Moravy královské město Uherské Hradiště, tehdy zvané Nový Velehrad. Od konce 13. století se však ujímá pro královskou lokaci název Hradiště, zatímco trhová osada Velhrad klesla na pouhou ves a později pouhé předměstí, označené poprvé roku 1321 obecně Staré Město (Antiqua civitas).
UAN I byl vyznačen spíše jako rozsah velkomoravského osídlení, středověká trhová ves se rozkládala na meším území. V rámci UAN I se nachází v jeho severní části NKP "Na Valách" se základy velkmoravského kostela a velkým pohřebiště (přes 2000 kostrových hrobů), v jeho JV části NKP "Na Dědině" s kostelíkem sv. Michala se základovým zdivem velkomoravské rotundy. J směrem od Památníku Velké Moravy v poloze "Za Zahradou" bylo prozkoumáno v letech 1977 - 1978 rozsáhlé sídliště z 9. - 13.- století, S od téhož památníku , v poloze "Nad Haltýři" byly objeveny výrobní kovolitecké a hutnické kolonie z velkomoravského období, V od Památníku Velké Moravy v poloze "Na Kostelíku" probíhal další výzkum - pozůstaky kostela sv. Víta a sídlištních objektů z velkomoravského období, v SZ části vyznačeného intravilánu bylo v poloze "Nový Svět" prozkoumáno velkomoravské pohřebiště. Do J a JZ části intravilánu, do čtvrti "Špitálky" jsou lokalizovány četnými výzkumy ze 60. - 80. let především bohaté nálezy z období pravěku (eneolit, doba bronzová, obecně doba popelnicových polí), ale i nálezy objektů a hrobů z období Velké Moravy.
Kolem UANI bylo vytvořeno UANII.

DATUM SCHVÁLENÍ
24. 01. 2002
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Zelnitius, A. K výzkumu Velehradu - Starého Města. Sídliště a pohřebiště In: Sborník Velehradský. Uherské Hradiště-Velehrad, 1941. NŘ 11, 66-73.
  • Galuška, L. Nejstarší dějiny Starého Města In: Staré Město v proměnách staletí. Uherské Hradiště, 2000. 30-117.
  • Galuška, L. Předběžné hodnocení výzkumu profánní kaemnné architektury ve Starém Městě Na Dědině In: Staroměstská výročí. Uherské Hradiště, 1990. 121-136.
  • Hrubý, V. Staré Město - velkomoravské pohřebiště "Na valách". 1955.
  • Hrubý, V. Staré Město - velkomoravský Velehrad. 1965.
  • Snášil, R. Velkomoravský hrob ze Starého Města (okr. Uherské Hradiště) In: Přehled výzkumů. Brno, 1968. 12/1967, 86-88.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Vaškových Mirek, Slovácké muzeum (24.01.2002)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Kroměříži