Náhledový výřez ÚAN z mapy


ID SAS
28713
KATEGORIE
ÚAN I
VÝZNAMNÁ ARCHEOLOGICKÁ LOKALITA
Ano
Poř. č. SAS
25-33-17/6
KRAJ
Zlínský kraj
OKRES
Uherské Hradiště
OBEC ORP
Uherské Hradiště
OBEC
Staré Město
KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ
Staré Město u Uherského Hradiště
TYP
jiná archeologická lokalita; sídliště; opevnění; neurčený areál
LOKALIZACE POPISEM
Cca 500 m JV od železniční stanice, J od křižovatkySt.Město-Brno-Zlín
OBDOBÍ
kultura lineární keramiky; kultura zvoncovitých pohárů; střední doba bronzová; období popelnicových polí; doba římská; raný středověk; pozdní středověk

POPIS

Významná velkomoravská lokalita, rozvíjející se od poloviny 8. století. Do konce 9. století zde vznikl postupným narůstáním sídlištních objektů i hrobů oválovitě uzavřený pás osídlení široký 160 m, na západní straně chráněný valem. Dosavadní výzkum odkryl přes 80 sídlištních objektů a přes 162 kostrových hrobů. V roce 1949-1950 zde J. Poulík odkryl zbytky základového zdiva velkomoravského kostela se samostatným, bohatě vybaveným pohřebištěm (56 hrobů), které datuje vznik stavby někdy do druhé poloviny 9. století. Ze starší fáze pohřebiště pochází mj. i známý nález stříbrné plakety se sokolníkem. Z naleziště dále pocházejí nálezy z různých období pravěku a ze středověku.

PODNĚT VYMEZENÍ
Archeologický výzkum
PŘESNOSNOST VYMEZENÍ
přesně (do 10 m)

POZNÁMKA K VYMEZENÍ

Jedná se o polykulturní naleziště s nálezy z období neolitu, eneolitu, doby bronzové, období římskoprovinciálního a především slovanského. Velkomoravská lokalita zde vznikla pravděpodobně v polovině 8. století ze zemědělsko-dílenského okrsktu. Do konce 9. století zde vznikl postupným narůstáním sídlištních objektů i hrobů oválovitě uzavřený pás osídlení, široký 160 m. Nechráněná západní strana ostrožny byla posléze opevněna tzv. Christinovým valem v celkové délce 920 m. Dosavadní výzkum odkryl přes 80 sídlištních objektů a přes 162 kostrových hrobů. V roce 1949-1950 zde J. Poulík odkryl zbytky základového zdiva velkomoravského kostela se samostatným, bohatě vybaveným pohřebištěm (56 hrobů), které datují vznik stavby někdy do druhé poloviny 9. století. Ze starší fáze pohřebiště pochází mj. i známý nález stříbrné plakety se sokolníkem.
Aktualizace 2001: kolem UAN I bylo vytvořeno UAN II.

DATUM SCHVÁLENÍ
10. 08. 2000
Stáhnout data v XLS

Zobrazení na mapě

ARCHEOLOGICKÁ PAMÁTKOVÁ PÉČE

Území s archeologickými nálezy jsou členěné na základě principu očekávatelnosti a předpokladu výskytu archeologických nálezů v krajině do 4 kategorií:

  • UAN I – území s jednoznačným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN II – území s důvodně předpokládaným výskytem archeologických nálezů,
  • UAN III – území, kde se výskyt archeologických nálezů v současnosti nepředpokládá, ale není možné ho jednoznačně vyloučit,
  • UAN IV – bez nálezů – území, ve kterém došlo k odtěžení nadložních vrstev s doklady lidské činnosti v minulosti.

V souladu s § 22 odst. 2) zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči je nutné oznámit Archeologickému ústavu AV ČR záměr provádět v tomto území stavební činnost nebo jinou činnost, při níž mohou být ohroženy archeologické nálezy.

Doporučená archeologická památková péče
Zabezpečit ochranu identifikovaných prvků archeologického dědictví pokud možno na původním místě.

Režim archeologické památkové péče
Nutnost zabezpečení záchranného archeologického výzkumu ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči.

Digitální dokumenty (MIS)

Všechny dokumenty v MIS

SEZNAM PRAMENŮ/LITERATURY

  • Rzehak, A. Die römische Eisenzeit in Mähren In: Zeitschrift des Deutschen Vereins für die Geschichte Mährens und Schlesiens. Brno, 1918. XX.
  • Hrubý, V. Nález tkaniny z mladší doby bronzové ve Starém Městě In: Časopis Moravského muzea, Vědy společenské. Brno, 1968-1969. 52-54, 51-58.
  • Galuška, L. Nejstarší dějiny Starého Města In: Staré Město v proměnách staletí. Uherské Hradiště, 2000. 69-70.
  • Hrubý, V., Pavelčík, J. Nejstarší dějiny středního Pomoraví In: Uherskohradišťsko. Vlastivěda moravská. Brno-Uherské Hradiště, 1982. II, 134.
  • Snášil, R. Osídlení území města v pravěku a časné době dějinné In: Uherské Hradiště dějiny města. 1981. 50.
  • Podborský, V. a kol. Pravěké dějiny Moravy. 1993. 436.
  • Zelnitius, A. Staré Město - Veligrad, pohřebiště "Na špitálkách" In: Sborník Velehradský. Uherské Hradiště-Velehrad, 1946. NŘ 17, 32-40.
  • Hrubý, V. Staré Město - velkomoravský Velehrad. 1965.
  • AUTORIZACE POPISU

    • Vaškových Mirek, Slovácké muzeum (10.08.2000)

    ÚZEMNÍ PŘÍSLUŠNOST

    • NPÚ ÚOP v Kroměříži